сряда, 21 октомври 2009 г.

Самбо - История, Разновидности


Самбо е бойно изкуство, боен спорт и система за самозащита, разработена в Съветския съюз, в резултат от синтеза на най-добрите техники от националните видове борби на републиките на СССР: грузински, таджикски, узбекски, киргизки и други, както и техники от джу-джуцу, джудо, айкидо, кендо, удари от английския бокс.

Думата Самбо идва от първите букви на САМозащита Без Оръжия. През 1981 г. МОК признава борбата самбо за олимпийски вид спорт, но до ден днешен не е включен в олимпийската програма. Така много спортисти самбисти започват да се явяват на състезания по джудо.

История:
-----------
Историята на системата Самбо е свързана преди всичко с имената на Виктор Спиридонов и Василий Ощепков. Ощепков учил джудо и карате и през 1925г. бил назначен на кадрова служба в Червената армия. В 1929 г. получава покана да работи в Москва да организира групи по изучаване на ръкопашен бой сред работниците и военослужещите в Дома на Армията. Въпреки, че практикувал джудо, постепенно той започнал да се отделя от каноните на японското бойно изкуство. Ощепков проанализирал всички съществуващи тогава международни спортни борби, китайското ушу и цяла поредица национални борби.

Друг от създателите на самбото е Виктор Спиридонов. От 1919г. той работи към щаба на Червената армия. В началото на 1923 г. създава спортен клуб "Динамо", което обединява чекисти, граничари, милиционери. Той оглавявал работата в дисциплината "самозащита без оръжия". Той активно работил над правилата за състезанията по самозащита. Първоначално системата му се наричала "самозащита", "сам", по-късно "самоз", а впоследствие -"самбо». Анатолий Аркадевич Харлампиев също често е наричан "баща на самбото", чиято книга "Борба самбо" е многократно издавана в Съветския съюз. След смъртта на Ощепков (обвинен в шпионаж против СССР) старши треньор става Харалампиев.

Самбото е родено от национални руски и други техниките от съвеските републики. Като буфер между Европа и Азия, Русия е имало повече възможности да се запознае с повече техники и да вземе най-доброто от тях при създаването на новото бойно изкуства.

Според исторически документи русите са имали няколко разновидности на борбата ("в схватка", "на колани", "не в схватка"). В миналото руснаците са живели под непрекъсната заплаха от викингите на запад и ордите на Чингиз хан на изток. Други наробни борби, освен руската, включени в самбото са татарската борба куреш, тувинският куреш, якутският хапсагай, грузинската чидаоба, азърбайджанската гюлеш, арменската национална борба кох, молдавската борба трънта.

На 25-26 ноември 1939 г. в Ленинград се провел първия шампионат на СССР по "борба свободен стил". Така се наричало по това време самбото. Българската федерация по Самбо е създадена 1992г.

Самбото набира популярност в цял свят след 2000 година с появата на Фьодор Емеляненко. Той към 2006 година продължава да бъде световен безспорен лидер в битките между стиловете с минимални ограничения - ММА. Благодарение на него и Олег Тактаров самбо се превръща в един от стиловете с най-висок коефицент на успешност в срещите между стилове, според Прайд и UFC.

Разновидности
------------------
Самбото днес има две разновидности:

Борба Самбо - близка е до борбата и джудото. Състезанията са подобни на джудото, но има някои разлики в правилата, протокола и облеклото. Правилата са малко по-свободни от тези в джудо. Няма забрани за бъркане в ръкав, за държане на колан, няма наказание за време в защитната зона. Има ключове на лакът, коляно и глезен, но не е позволено душене.
Бойно Самбо. Разработено за армията, включва упражнения с оръжия и обезоръжаващи техники.

Облекло:
------------
Самбистите носят куртка, колан и самбовки (обувки за самбо). За разлика от някои други бойни спортове в самбото колана не показва степен на майсторство. Всъщност такива степени и йерархия в самбото липсват.

сап4ето!

Няма коментари:

Публикуване на коментар